Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rychlokurz historické geologie - co mají společného velká vymírání?

V průběhu existence Země docházelo k extrémním výkyvům klimatu, složení atmosféry, povrchu, teploty apod. Pojďme se podívat na několik zajímavých souvislostí.

Před vznikem života byla Země nehostinná podobně jako řada jiných planet. Úplně na začátku pravděpodobně neměla jasně zformovaný pevný povrch. Všude bylo něco jako láva.

Později, když trochu vychladla, vznikla skořápka a atmosféra. Ta obsahovala chemické prvky potřebné pro typ života založený na uhlíku - z třetiny CO2, dále pára, amoniak, sirovodík, metan atd. Žádný plynný kyslík. Ten byl vázán v CO2. Nicméně ohledně složení se nedá říct, že by Země byla nějak velmi specifická oproti jiným planetám.

Po miliardě let existence planety (4 miliardy před dneškem) díky silnému slunečnímu záření vznikly organické molekuly. Ty nějak utvořily první primitivní prokaryotní buňku - bakterii. Vznikl život!

Po dalších dvou miliardách let (všimněte si, že jsme ještě ani nezačali a už jsme v půlce historie života. Ano, vývoj života není lineární, nýbrž exponenciální) vznikly sinice - buňky, které zvládly fotosyntézu. Tak vznikl první vzdušný kyslík! Byla to odpadní látka sinic. Kyslík pak v moři začal chemicky reagovat s kdečím. Třeba tvořil kameny - oxidy. Později, když už všechno v moři vyoxidovalo, začal unikat do atmosféry. Také vznikly pokročilejší eukaryotické buňky s jádrem. Dodejme, že sinice vládly světu další skoro 2 miliardy let. Až do času přes půl miliardou let to byly nejvíce zastoupené organizmy na Zemi. Někdy se tomuto dlouhému období říká Věk sinic. 

Huronské vymírání

Ale zpátky. Po několika stech milionech let dosáhla díky fotosyntéze koncentrace kyslíku 4%. To jsme zhruba v čase přes 2 miliardy let před dneškem. Z dnešního pohledu jsou 4% kyslíku nic, ale tehdy prostě žili jiné organizmy než dnes. Ještě několikkrát za chvíli narazíme na zamoření nebo vyčerpání něčeho z atmosféry - vždy to musíme brát v kontextu organizmů, které zrovna žili.

Takže: Kyslíkový odpad byl pro tehdejší organizmy prudkým jedem. V atmosféře způsobil dvě události: první obrovské vymírání a také kompletní zamrznutí planety (Huronské zalednění). Šlo v podstatě o první (a daleko největší) dobu ledovou. Je to zajímavější o to, že předtím byla teplota planety podstatně vyšší než dnes. Však také atmosféra byla mimo toho kyslíku plná skleníkových plynů. Led na oceánu měl několik kilometrů a vydržel další čtvrtmiliardu let, ale nakonec díky skleníkovým plynům pomalu roztál. To jsme v čase 2 miliardy let před dneškem.

Stuartovské vymírání

Buňky se různě spojovaly, z různých typů vznikaly organely v jiných typech apod. S jejich rozvojem se řádově zefektivnila i fotosyntéza. K čemu to tak mohlo vést? Samozřejmě k další době ledové (Stuartovské zalednění). Po dalších necelých 100 milionů let se Země opět stala ledovou koulí. Nakonec ale zase díky skleníku roztála.

Ordovické vymírání

Potm skončilo prekambriální období Země (geologické období, které trvalo 90% života planety) i Věk sinic (40%) a začaly prvohory, konkrétně kambrium - mořská evoluční exploze. Jenže život něco stojí. Atmosféra se zase proměnila a ledovce opět zmasivněly a ochladilo se (i když zdaleka ne tak výrazně jako bylo Huronské nebo Stuartovské zalednění). Rostliny mrtvé z důvodu vyčerpané potravy ve formě CO2 uvolnily metan a pro změnu všechno roztálo a výrazně se oteplilo a to zase zabilo tehdy už existující primitivní živočichy. Tyto rychlé extrémní výkyvy vyhubily přes polovinu života.

Permské vymírání

Potom se život přesunul z moře a vznikly aerobní organizmy, které dýchají vzduch. Po celé planetě se také rozšířily přesličky a plavuně. Tehdejších 3000 ppm CO2 pro ně byl ráj a dalo jim to možnost dorůst kolosálních rozměrů. V této době mimochodem vzniklo 90% fosilních paliv (ne nadarmo se jedno období prvohor jmenuje karbon).

Život byl úplně jiný než dnes. Postupně vznikaly roztodivné tvary všeho možného. Naše fantazie dneska vůbec nestačí na to, co se tehdy dělo. A to máme z té doby jen minimum dokladů.

Po nějaké době přesličky ale většinu CO2 přeměnily na kyslík a CO2 se dostalo na pouhých 500 ppm. CO2 tedy docházel, zato kyslíku bylo více než dvojnásobek dnešních hodnot. V atmosféře způsoboval obrovské množství požárů. Ty se díky neskutečně šířily. Jednou vznikl dokonce globální požár. A na oheň přesličky dojely. Vyhořel při tom skoro veškerý kyslík z atmosféry, představte si ten oheň! Svět zahalil na dlouho popel a střídaly se krátké doby ledové a horka. Toto bylo nejničivější vymírání v historii.

A vzhledem k tomu, že kyslík byl najednou na cca polovině dnešních hodnot, živočichové se samozřejmě udusili. Představte si rozdíl mezi atmosférou v ČR a na Mt. Everestu. Tak ten skok v obsahu kyslíku byl v Permu ještě o půlku větší. Bez kyslíkového přístroje by prostě po takovém skoku většina lidí neudělala ani krok.

Vymírání na konci křídy

Během druhohor dorůstali živočichové velmi malých velikostí. Nikoliv však dinosauři. Ti dokázali fungovat i při těchto malých koncentracích kyslíku a ovládly planetu. Vládli až do pádu meteoritu, který vytvořil Karibské moře. Způsobil opět popel a střídání dob ledu a horka.

Dnešek

No a jakmile se to uklidnilo, začaly třetihory a rozmohli se savci. A tento stav trvá dodnes.

Dodejme, že sem tam se v historii děly ještě menší vymírání, často lokální nebo z důvodu pádu meteoritů. Viz obrázek:

Vývoj koncentrace CO2 na Zemi

Závěr

Vymírání (až na meteority) pokaždé primárně způsobilo vyčerpání CO2. V takové situaci se potom na Zemi vždycky muselo stát něco mimořádného, co CO2 vrátilo zpět do atmosféry. Dneska jsme, co se týká CO2, shodou okolností na historických planetárních minimech. Takže vymírání dneska sice možná hrozí, ale rozhodně ne tím, že pálením fosilních paliv způsobujeme změny klimatu. Něco takového totiž vždycky v historii způsobilo přesný opak. Ba naopak. Jak jsem již zmínil minulém článku, člověk by mohl být tou mimořádnou událostí, která vrátí CO2 do koloběhu života.

Autor: Jiří Václavík | sobota 28.3.2020 8:16 | karma článku: 18,30 | přečteno: 285x
  • Další články autora

Jiří Václavík

Vědecký rasizmus

Proč se zrovna naše západní civilizace má dobře a proč právě my patříme k bohatým oblastem? A dlužíme za to někomu něco?

14.6.2020 v 16:03 | Karma: 38,13 | Přečteno: 1491x | Diskuse| Společnost

Jiří Václavík

Kolikkrát je let concordem ekologičtější než běh?

Kolik paliva je potřeba na jednotlivé druhy dopravy? Jak si stojí auto oproti letadlu nebo vlaku? A proč dnes lidská práce spotřebuje minimálně stejné množství ropy jako stroje?

10.5.2020 v 21:28 | Karma: 24,04 | Přečteno: 1296x | Diskuse| Věda

Jiří Václavík

Kolik váží život

Každý asi slyšel, že hmotnost bakterií na Zemi je vyšší než hmotnost lidí. Jednotky procent hmotnosti každého z nás (1 - 3 kg) jsou ostatně bakterie. Zajímavější je ale podívat se na tato data z trochu širšího pohledu.

1.5.2020 v 15:35 | Karma: 9,18 | Přečteno: 272x | Diskuse| Věda

Jiří Václavík

Ropa je dnes poprvé v historii levnější než zadarmo

Vezměte si barel ropy. Dostanete k tomu 40 dolarů! Tak tohle se právě teď děje ve Spojených státech.

20.4.2020 v 21:40 | Karma: 18,79 | Přečteno: 749x | Diskuse| Ekonomika

Jiří Václavík

4 pilíře civilizace aneb jednoduché vysvětlení proč nelze dekarbonizovat planetu

Moderní svět stojí na čtyřech základních technologiích, bez nichž současná civilizace nemůže existovat. Tyto technologie jsou také největším spotřebitelem fosilních paliv. Co z toho plyne?

19.4.2020 v 10:00 | Karma: 36,32 | Přečteno: 1426x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 832x
Jsem ze Vsetína. Píšu o věcech, o kterých není v médiích slyšet a přitom si myslím, že jsou důležité.

Seznam rubrik