Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

P57a20v67e78l 94H63e13k

21. 4. 2020 19:51

Děsně zajímavé, pokračujte v psaní, prosím.

1 0
možnosti

J80o90s53e94f 56P96o47t87r

20. 4. 2020 20:18

Kysličník uhličitý a voda, zpracované zelenými rostlinami jsou základní podmínkou naší existence. Ve fotosyntéze rostlina bere nízkoenergetickou molekulu vody, nastaví ji fotonovému energetickému balíčku, ten ji rozbije na kyslík a vodík. Kyslík rostlina vypouští k našemu dýchání, vodíkové protony a elektrony navěsí na další nízkoenergetickou sloučeninu oxid uhlíku a vytvoří vysoce energetické cukry - a z nich pak další složité organické sloučeniny.

Cukry rostlina použije pro svůj další vývoj a růst, ale hlavně jsou jediným energetickým základem živočichů včetně lidí. V jejich buňkách se znovu rozloží na protony a elektrony a pomocí speciálních bílkovinných drah, (které je izolují ) se vytváří potenciál, který je základem pro veškerý pohyb v buňce a z toho vyplývající pohyb organismu.

Třeba pohyb svalových buněk vědci popisují tak, že buňka má buněčný motor - rotor který je spojen s vláknem po stěně buňky, na rotor padají protony, ten na sebe navíjí vlákno, tím se buňka smršťuje a smršťění a uvolnění milionů buněk svalu znamená pohyb. Existují čtyři, pouze čtyři, fundamentální síly, gravitace a dvě jaderné síly se na životě nepodílí, pouze elektromagnetická síla a ta působí skrze rozdílu napětí mezi kladným protonem a záporným elektronem.

0 0
možnosti

J38i56r57i 13T64i33c27h28y

19. 4. 2020 17:37

Navic, povolanejsi odbornici, nez jsem ja, jasne ukazali ze neni zadna zavislost mezi koncentraci kyslicniku uhkiciteho a oteplovanim po dobu cele historie Zeme - vysledky poslednich sto let, ktere nekomu ukazuji korelaci, nereprezentuji zavislost.

2 0
možnosti

R^Tohle je velmi užitečný pohled na civilizaci. Najít cestu k něčemu, čemu se říká udržitelnost bude velmi velmi složité.

Trošku si jenom dovolím apelovat na terminologickou přiměřenost : "dekarbonizovat planetu" z principu nejde. Planeta nebude dekarbonizovaná, dokud se nerozletí na kousky nebo nebude pohlcena sluncem. Dekarbonizovat lze snad energetiku nebo dopravu nebo podobně.

I když i tak to zní jako takový totální holocaust - DEKARBONIZOVAT NE!!

3 0
možnosti

Chtěl jsem nadpis napsat trochu jinak, ale nevešel jsem se do počtu znaků :-)

0 0
možnosti
Foto

Bomba článečky. Škoda, že se tady píše o věcech, které jsou nudné a nikoho nezajímají (leda snad podivíny). Je potřeba si uvědomit, že program dekarbonizace je především ekonomická příležitost, pro některé. Ti nám povládnou a těm se budeme klanět. Viz třeba to přimíchávání MEŘO do nafty. Pěstování řepky nám sice ničí krajinu, přírodu i ornou půdu a tráví spodní vody (takže z toho koktejlu dostaneme všichni rakovinu), ale jednou je to zavedené a parlamentem schválené a Babiš na to svoje koruny dostane, co na tom, že to škodí všem ostatním vyjma jeho...... Takhle se věci mají, je jedno, jestli nás budou tři miliardy nebo tři miliony, prostě plebs bude cvakat a poslouchat. Stačí se třeba dnes podívat kolem sebe, jakým cestami se ten náš svět ubírá - statisíce živnostníků stojí před krachem a naši vyvolení si zvýšili dotace pro svoje velkofarmy, pro další a ještě intenzivnější desertifikaci naší krajiny, což je ostatně ta hlavní příčina toho sucha a horka, ne nějaké navýšení obsahu CO2 v povětří. Jenže, koho to zajímá, lidi chtějí slevu na vlak a přidat 150 káčé na důchodu, a večer si vylejt hlavu a mrknout se v telce na seriál. Ne nepomlouvám to, celej život makám na tom, abych to měl taky tak, a ani se mi to pořádně nedaří, takže vlastně těm lidem před tou telkou tak nějak závidím, co si budeme říkat... Prostě žijeme přítomností, to je lidská filosofie, vždycky to tak bylo a zase bude, jděte se proto vycpat s nějakým článkem o písku a o amoniaku. Ty články jsou pěkný a ode mne karma, ale upřímně, opravdovej život je někde jinde, odklepat svoje v robotě a domů udělat nezbytný a večer k telce se sedmičkou červenýho a s brambůrkama z Lidlu, jendou za rok na dovču do Chorvatska. Tak to je, šaškárny s uhlíkovou neutralitou na nás samozřejmě dopadnou, ale to bude až zítra, proto to přemýšlení o budoucnosti nechme koňovi, bo má větší hlavu. Předpokládám, že si rozumíme. Každopádně Babiš nám rozumí a on se o nás postará, tak to je a tak to bude. A až Bába nebude, budou jiní.

3 0
možnosti

J72i29r69i 45T83i18c41h69y

19. 4. 2020 17:40

Davam vam plus, i kdyz jste men trochu zastrasil tou prvni vetou.

1 0
možnosti
Foto

A až fosilní paliva dojdou, civilizace skončí? Jen otázka, nic víc ...

1 0
možnosti

Za třicet let se to nestihne, ale základní potřeba pro udržitelnost planety je orientace na snižování stavu populace na ty 3 optimální miliony. Nevšimla jsem si, že by jakákoliv významná persona ve světové politice toto vnímala a podporovala, protože všichni jsou napojeni na ten šílený trvalý růst, který je však pro planetu zhoubný

7 0
možnosti

Myslíte miliardy :-)

0 0
možnosti
Foto

Zapomněl jste na hliník! A ještě je tu jedna látka nejdůležitější: voda.

Kromě toho je tu další řada materiálů, bez níž by se uvedené pilíře daly těžko "postavit", např. měď. A těch ještě je!

Provázanost je mnohem složitější, stačí prolistovat nejrůznější technologické příručky. R^

2 0
možnosti

J48i56r82i 90T90i23c26h92y

19. 4. 2020 17:44

Souhlas, ale chapu, ze autor se to snazil jaksi zestrucnit.

0 0
možnosti

Problém s fosilními palivy není kolik jich spotřebujeme. Ale kolik jich spálíme. Neboli pokud plasty nebudeme pálit, ale dokážeme je recyklovat, NEJSOU problém. Nadějné vyhlídky už tady jsou - bakterie a jejich enzymy by je měly dokázat rozložit:

https://www.respekt.cz/agenda/novy-enzym-umi-recyklovat-plastove-lahve-za-nekolik-hodin

A naopak velký problém, ale ne neřešitelný, je fosilní energetika, která je na spalování postavená. Třeba ty hnusné Počerady, které vláda nezavřela, ale s ekologickými výjimkami prodala v daňovém ráji sídlící Tykačově firmě, vyprodukují za rok tolik emisí CO2, jako celá nákladní doprava.

0 2
možnosti

Vy jste to nečetl. Jak chcete plasty recyklovat bez energie? To, že je sežere nějaký mikrob, to není recyklace. Kromě toho - o enzymech, které produkují nějaké bakterie a které by měly již v blizoučké budoucnosti rozkládat všechny plasty, poslouchám s přestávkami celý svůj život, tedy téměř 60 let. Takže nic takového hned tak nebude.

A tu energii na recyklaci plastů čerpáme z čeho? No mimo jiné i z té Tykačovy elektrárny. A ještě dlouho budeme, mimo jiné i proto, že filozof, alternativní kunsthistorik či politolog nový bezemisní a dostatečně výkonný a ekonomický zdroj energie asi nevymyslí...

1 0
možnosti

I36v16o 84B53o82u86š79e

19. 4. 2020 10:35

Není to poprvé, kdy se domníváme (my jako lidstvo), že už jsme na všechno přišli. Neř se objeví někdo, kdo se nedomnívá.

PS: Všechno, co jste tu jmenoval, lze redukovat na potřebu energie.

0 0
možnosti

PPS - Autor ale hovoří úplně o něčem jiném. Samozřejmě, že jde o spotřebu energie. Ale pokud by se měla realizovat uhlíková neutralita, musela by se omezit citovaná čtyři odvětví, což by v důsledku vedlo k tomu, co autor popisuje. To je podstata článku.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS